Annons:
Etikettjaktformer
Läst 3586 ggr
Taxelina1
2014-04-27 20:09

Jakthundars lämplighet

För inte allt för många år sedan användes stövare till hare och räv. Taxar, drever och andra kortbenta långsamdrivande till hjort, rådjur och gryt. Spetsar till ställande på björn och älg. (har säkert missat något)

Under resans gång har vildsvinen gjort sitt intåg och då också skarpare jakthunds raser. Större raser utan krav på rådjursrenhet vilket stövaren har som krav.

Skk har fått förslag från flera rasklubbar på ett förbud angående mankhöjden på vildsvinshundar. Förslaget är 42 cm om jag inte minns fel.

Vill vi behålla löshundsjakten måste det till en skärpning ang jakt med löshund. Det går inte att ha vorste som lägger ner rådjur och tar vildsvins kultingar. Jakten måste bli mer etisk. Sans och vett.

Hälsning från en stor djurvänCool

Annons:
KimE
2014-04-28 08:14
#1

Vi har så få rådjur att det spelar inte så stor roll om stövare är rådjursren och taxar går så dåligt att jaga med när snön kommer och så får man vara orolig att lon tar dem.

Anders 50
2014-04-28 09:03
#2

#1 Då är det ju läge att vara rädd om de få rådjuren ni har och inte låta stövarna stressa dem.

Det finns ju drever t.ex. som klarar snön bättre än tax.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anders 50
2014-04-28 09:30
#3

Bra att frågan om lämpligheten hos vildsvinshundar aktualiseras. På många håll verkar vildsvinen har likställts med ohyra som får jagas hur som helst och med 2-3 hundar åt gången. Kanske man sett för många Youtube-filmer från sydeuropa och USA?

Jag har jagat hela livet och har aldrig gillat jaktformer där hundarna är så aggressiva att de skadar viltet. 

Och vad gäller etik, sans och vett, så borde många skärpa sig när det gäller att genskjuta viltet med bil.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

KimE
2014-04-28 09:30
#4

Ingen i jaktlaget har drivande hund för rådjur de som skjuts är på pursh vi har bara sett en bock på marken nu i vår så vi kommer förmodligen hoppa över vårjakten på bock. Lodjuren tar en hel del i vårat område.

Taxelina1
2014-04-28 11:42
#5

#1 Låter lika arrogant gentimot de rådjur som finns kvar kan man tycka.

En stövare ska vara RR, annars ska den inte släppas. Sen kan man ju ha en unghund som trampar i klaveret någon gång men då gäller det att bryta så snabbt det bara går.

Vi har haft tax i många år. Visst går det att jaga med dom. Tror gränsen på snömängd är 10 cm. Och blir det för mycket snö ska man ju inte jaga med hund alls, beroende på hur våra olika länsstyrelser ser på saken.

Har man sträv och långhår blir det lite besvärligt då det bildas isklumpar i pälsen. Men skaffar man sej en korthår, så klarar dom sej galant. Och som #2 skriver. Drever är ju också användbara.

#2 Håller helt med dej. Etiken måste bli aktuell igen och det är snabbt innan förbudet kommer. Jordbruksverket dyker upp med många olika förbud och skk och andra blir helt överkörda. Just nu har dom kommit med ett förbud som gör att man inte får ta bort baksporrarna på valpar, utan det ska tas vid skada då hunden är vuxen !!!

Man tar ju inte bort dom för utseendets skull utan för hundens hälsas skull. Förebyggande så att säga. Oftast föds valpen utan sporrar eller endast en. Och då sitter den till 80% bara i lite skinn. Händer någon gång att den sitter fast i benet. Har vid ett tillfälle fått två stövarvalpar med dubbla "tår" bak. Men dom var så fasta så där kan det inte bli någon skada.

En bekant till mej som jag pratade med i går hade fått operera bort på sin hund då han skadade sej i skogen. Sporrarna gick sönder då dom bara satt fast i lite skinn. Han fick hunden som vuxen och då var inte sporrarna borttagna. Nu kommer alltså veterinärerna få lite jobb under jaktsäsongen med att tråckla ihop trasiga bakben på våra jakthundar på grund av jordbruksverkets okunskap. Troligen  kommer det heller inte bli någon statistik på skadorna då dom oftast inte kommer upp i självrisken på försäkringen.

Hälsning från en stor djurvänCool

Hundjägarn94
2014-04-28 12:59
#6

Att det kommit in nya hundraser i takt med att vildsvinen kommit är ju inte så konstigt, men vad jag egentligen tycker är besynnerligt att det skarpare hundar som kommit hit. Varför använda en skarp hund till att ställa ett djur som förmodligen kommer att skada hunden innan det själv kommer till skada? Jag jagar björn med mina hundar men jag känner ingen som skulle släppa en för skarp hund efter en björn, det är ju nästan att likställa med att ta livet av hunden. Vad som krävs av hunden är mod, inte överdrivet mycket skärpa, och dessa behöver inte nödvändigtvis gå hand i hand. Jag känner till några som tycker att en skarp hund är en modig hund, men i mitt jaktlag där vi jagar björn och lo skulle vi aldrig dra den parallellen. En skarp hund är ofta en rädd hund som inte vet hur den ska hantera situationen eller en upphetsad hund som blir uppeggad av att jaga tillsammans med andra hundar.

#3 Ingen borde jaga med hundar som kan skada viltet eller utsätta sig själva för skada, sådana hundar är inte lämpliga till löshundsjakt. Att släppa flera hundar behöver inte nödvändigtvis vara fel, men det ställer högre krav på att hundarna skall vara lugna och trygga individer.

Vad gäller etik och vett tycker jag också att det borde bli hårdare krav på vilka man släpper ut i skogen. Gästjägare m.fl. borde visa prov på att de känner till säker vapenhantering, etiska regler och liknande. Om vi har okända jägare med oss någon gång är vi noga med att informera om våra etiska krav och säkerhetskrav samt håller hårt på att ingen skall bryta mot dessa regler. Prov på säker vapenhantering är obligatoriskt för alla som gästjagar hos oss.

#4 Vi har inte heller så mycket rådjur, de flesta faller offer för lodjuren men det är en i jaktlaget som har en drever som driver hare, räv och rådjur, så det händer att den tar upp rådjur någon gång, i övrigt ser vi knappt till några rådjur i skogen. Rådjur jagar vi bara på andra jaktmarker där vi löser jaktkort för småvilt.

Alla högbenta hundar tränar vi dock så att de skall vara rådjursrena, oavsett om det gäller stövare eller ställande hundar. Detta för att vi vill skona de rådjur som är kvar hos oss, även om den stammen verkar vara ett lost case så att säga.

#5 Taxar är bra jakthundar, jag har dock ingen erfarenhet av hur de är som drivande hundar men en kompis i jaktlaget (han har även drevern) äger en korthårstax som är tränad som grythund. Drevern och taxen är otroligt samspelta och fungerar förträffligt på rävjakt då rävarna här ofta går i gryt eftersom det är väldigt bergig mark och det finns en stor tillgång på gryt. Drevern driver relativt ofta rävarna i gryt innan någon hinner skjuta räven, då är det gult värt att ha gryttaxen. Skulle vilja säga att jag beundrar taxen som grythund, de är helt otroliga och det är absolut en hund som man kan räkna med!

Annons:
KimE
2014-04-28 14:03
#7

Länsstyrelserna i norr lägger sig inte i hur mycket snö det finns vi har ofta hårda mellanskikt i mitten så det går att jaga även dec-mars med drivande hund hare,räv och lodjur är lättare än hundarna så det är inget problem.

KimE
2014-04-28 14:08
#8

Hade ett par tjeckiska jägare på besök de tycker att det är konstigt med drivande och ställande hundar, de använder kopov, tjeckisk griffon och blodhundar mest till eftersök och även som stötande när det är drevjakt med folkdrev.

Vorsteh använder vi i norra sverige som stående fågelhund (fågelhunds linjer i uppfödningen med) så de är både rådjurs och renrena.

Hundjägarn94
2014-04-28 14:23
#9

#7 Det är sant att länsstyrelserna i norr inte lägger sig i den där biten med snö så mycket. Vad jag minns har det aldrig blivit någon rekommendation om att avblåsa jakten på grund av snö från deras sida på flera år, kanske aldrig. Det brukar vara upp till hundägaren om man vill släppa sin hund eller inte.

#8 Jag har aldrig stött på en vorsteh som jagat rådjur här uppe i Västerbotten, men jag vet att det är problem i de jaktlag som använder vorsteh till kortdrivande hund. Som jag ser det fungerar inte vorsteh som löshund på pälsvilt, det är en fågelhund och sådan skall den förbli. Mig veteligen har det gjorts många försök att använda vorsteh som eftersökshund och det verkar den fungera bra till, men jag skulle nog inte rekommendera att släppa loss hunden för att ställa vilt.

Anders 50
2014-04-28 14:39
#10

Ni skriver om hundars olämplighet på vissa viltslag. Men det finns en gammal fin regel:   "Man får den hund man förtjänar"

Alla hundraser är dressyrbara, vill jag ha en jämte som bara jagar vildsvin så går det, vill jag specialisera den på grävling så går det.

Allround-hundar som är till belåtenhet på flera viltslag är det ont om.

Mina stövare har alltid gjorts rådjursrena, några rävrena. Drevrarna har gjorts harrena.  Allt beror på hur husse eller matte vill jaga.

Jag hade en gång en schilervalp som presterade flera förstapris på älg under sin första månad i skogen. Lätt hade det varit att få en toppälghund om jag velat.  Men han övergav älgjakten efter min uppmaning och blev en rådjursren, harren rävspecialist. Dog tyvärr alldeles för tidigt i leukemi.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Hundjägarn94
2014-04-28 15:14
#11

#10 Naturligtvis går alla hundar att träna till det man vill att de skall göra, men ibland är det kanske för det bättre att använda en hund till det den är avlad för och inte försöka få den att prestera någonting som den inte är ämnad att göra och sedan inte hålla tillräcklig koll på vad den gör.

En vorsteh till exempel är avlad för att vara en stående fågelhund/apportör och inte en kortdrivande hund. Dessa hundar är stora och fullt kapabla att skada eller döda vilt. Därför kanske det är dumt att intressera en sådan hund för vildsvin/hjort/rådjur. Även om man tänkt att hunden skall fungera som kortdrivare kan den i många fall gå ikapp drevdjuret och då skada det. Om man skall träna en sådan stor och snabb hund till kortdrivare måste man ha en väldig disciplin på den och det kräver otroligt mycket träning.

Det är naturligtvis sant att man kan använda en hund till vad man vill om man bara tränar den till det, men då måste man ha den disciplinen och inte bara släppa ut en stor, snabb hund i skogen och inte bry sig om att först försöka träna den så att den blir rådjursren. Det är inte alla som tänker så långt, och det har lett till att vissa stora, skarpa hundar orsakar problem för att de används till någonting som de inte från början är ämnade för och inte tränas tillräckligt disciplinerat till det de förväntas prestera.

Stövare kan vara mycket bra älghundar. Farfar hade en hamiltonstövare som bara jagade älg och björn.

Anders 50
2014-04-28 19:25
#12

#11 Men då tycker jag du ska para din hane med en karelartik och inte en stövare, om du menar att man ska använda hunden till det den är avlad till.  Stövaren är ju inte menad som en ställande hund.

Du verkar inte ha läst mitt inlägg ordentligt?? Jag skriver ju att man gör hunden till det man vill och det innebär att hunden är disciplinerad. Tränar jag en vorsteh till kortdrivare så ska den inte göra nåt annat.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Hundjägarn94
2014-04-28 20:34
#13

#12 Det är det jag helst vill, men förmodligen blir det nog ingenting över huvud taget. Att lägga upp en avelsannons här var det sista försöket att hitta en tik att para honom med och det blev ju bara bråk så det blev fiasko. Det är över huvud taget ingen som vill para sin tik med min hane, så du behöver inte alls oroa dig för att det ska komma ut några avkommor efter min hund på marknaden. Halvstövare (som skulle bli resultatet om jag parar honom med en stövare) avlas för att användas som drivande hundar med ställande egenskaper på björn och älg. Halvstövare är inte ställande hundar.

Jag har absolut läst ditt inlägg ordentligt. Vad jag försöker säga är att det ska fungera måste man ha disciplin på hunden och alla har inte det. Det är faktumet att inte alla har det som är problemet. Observera att jag också skrev att man ibland skall överväga använda en hund till det den är avlad för att göra och inte träna den till någonting annat, med det menar jag främst att om man inte tänker lägga tid på att få hunden så disciplinerad som det krävs så bör man välja en hund som är avlad för det man vill ha den till. Det betyder inte att jag tycker att man alltid skall hålla slaviskt på att använda hunden till det den är avlad till. Om man har tid och ork att träna exempelvis sin stövare till att jaga älg så ska man ju göra det, men om man inte tänker lägga ner tid på att få hunden rådjursren till exempel bör man kanske inte välja en stor, snabb ras som stövare eller vorsteh, eftersom de kan hinna upp rådjuren, och sedan träna den till att jaga annat klövvilt (älg/vildsvin), för då brukar de flesta hundarna tro att de även får jaga rådjur och då måste man träna dem att låta bli men det är inte alla som bemödar sig med att göra det, detta är problemet.

Annons:
m2studio
2014-04-28 21:17
#14

Vad tycker ni om Beagle som spår och eller eftersöks hund?

Jag söker en valp som kan träna själv.

Jag tror på många saker som inte syns. Ha öppen sinne.

Vi tror, ser,hör och mm, men vi förstår ej i vilken värld vi lever.

Hundjägarn94
2014-04-28 21:20
#15

#14 Beagle är ju egentligen drivande hundar som jagar framförallt hare men också rådjur och räv. Naturligtvis blir de också bra spårhundar, men om du ska ha en beagle ska du nog låta den driva också. De är bra eftersöks- och spårhundar på rådjur och hjort men kan naturligtvis spåra annat om du tränar den till det.

Anders 50
2014-04-28 21:34
#16

iFokus är väl knappast det första stället man tänker på när man söker någon lämplig tik?

Antalet jägare här är ju lätt räknade. Varför vänder du dig inte till Björnhundsklubben?

En jaktprovsmeriterad hane borde väl snarast många tikar stå i kö till?

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

m2studio
2014-04-28 22:07
#17

Jag vill ha en hane, och känner inte andra organisationer heller. Beagle för att jag vill spåra små vilt och inte varg, björn eller älg.

Jag har inte möjlighet för stora hundar och min fru är rädd för stora hundar och om jag skaffa en sådan så kommer att att sova på balkong hela året bredvid hunden.

Jag har inte börja jaga och vill börja med en lagom liten hud och ha kul och syfte är aktivitet och inte bara  jaga.

Jag tror på många saker som inte syns. Ha öppen sinne.

Vi tror, ser,hör och mm, men vi förstår ej i vilken värld vi lever.

Hundjägarn94
2014-04-28 22:27
#18

#16 Det är ju precis det som det inte är, därför är det sista stället jag vände mig till. Har redan provat försöka lägga in avelsannonser på annat håll. Det är ingen som står i kö till att para med honom eftersom hans bröder redan är så överrepresenterade i aveln (vilket jag sagt två, tre gånger) och avelsrådet vill inte rekommendera honom till någon kull på grund av detta. Dessutom är hans bröder redan färdiga SE JCH och väljs före honom, det är ju samma hund i stamtavlan och han är minst lika bra men fick inte chans att visa det hos sin förre ägare (han är omplaceringshund), därför har det dröjt med meriteringen för honom och han tog sin första 1:a 2012, men tikägarna väljer en färdig SE JCH framför en lika gammal hane med endast en 1:a. Om det inte finns någon tikägare som väljer honom till täckhund blir det ingen kull eftersom han aldrig kommer att bli rekommenderad. 

Avelsrådet vill inte heller rekommendera honom för att han fick HD grad D på sin första röntgen hos förra ägaren, men nu är han friröntgad fast det står ju fortfarande i pappren att han fått D tidigare och det ligger honom i fatet. Punkt slut. Det blir ingen kull efter honom om inte jag hittar en tikägare som är villig att upplåta sin tik till avel med honom.

Hundjägarn94
2014-04-28 22:33
#19

#17 Här står det mer om rasen:

http://www.svenskabeagleklubben.se/

Om du vill spåra småvilt kommer det förmodligen att gå jättebra, men om du bara ska ha den som spårhund och inte tänker låta den driva ska du försöka öva mycket viltspår och kanske försöka komma med i Nationella Viltolycksrådet som går trafikeftersök så att du får chans att aktivera hunden och låta den arbeta med eftersök både på övning och i skarpa lägen.

En släkting till mig hade en beagle som var en mycket trevlig och gosig hund, men den hade väldigt mycket jaktinstinkt och älskade att jaga. Han använde den till att jaga hare. Om du vill ha en beagle ska du tänka på att de vill jaga mycket och att de är väldigt aktiva hundar.

Linnea
2014-04-29 15:20
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#20

Vi har en beagle som är 10 månader nu. Hon har inte börjat jaga på riktigt än men är väldigt intresserad av vilt så vi hoppas på det bästa. En sak med beagle som du ska komma ihåg är att dom är rätt så hemska som valpar.. Vår var tydligen lugnast i kullen, men jag kan säga att det är skönt att hon börjar bli större (och lugnare) nu.

För övrigt tycker jag inte heller om att man släpper ut stora hundar som mer eller mindre fäller viltet på egen hand. En del är inte så noga med att träna sina hundar. Det räcker inte att bara släppa ut den..

Skynda långsamt så går det fortare Sajtvärd på Fälttävlan

Annons:
Hundjägarn94
2014-04-29 18:16
#21

#20 Beagle är jättefina och goa hundar, men precis som du säger har de mycket energi och det kan vara väldigt besvärligt i början innan de lugnar ner sig.

Jag tycker precis som du, om man tränar hunden spelar det ju ingen som helst roll vilken hundras man använder och till vad, för då har man ju ändå koll på att den gör det man vill att den ska göra. Många släpper dock bara ut hunden i skogen och då fungerar det ju inte särskilt bra.

m2studio
2014-04-29 22:23
#22

TAck för alla info och svar och måste säga att jag är rätt förvirrad att vilken RAS ska jag lätta efter.

JRT mycket livlig men mycket ljudliga och kan kräva extra uppmärksamhet.

Beagle mycket olika berättar alla så jag vet inte om dem är aktiva eller hög ljudliga eller vad

Hjälpa mig med lättare språk att vilken är mindre ljudliga och i storlek när de blir full vuxen. D.v.s. hur mycket är skillnaden storlek mässing? 

Eller vilken ras ska jag ta för att inte blir stor på storleken som andra stora hundar, kan hjälpa med jakt att spåra och eftersök och ha nästan lugnt temperament.

TUSEN TACK PÅ FÖRHAND

Jag tror på många saker som inte syns. Ha öppen sinne.

Vi tror, ser,hör och mm, men vi förstår ej i vilken värld vi lever.

Hundjägarn94
2014-04-30 11:29
#23

De flesta hundraser kan tränas till att spåra. En dvärgtax kanske skulle kunna vara någonting för dig? De är ju jakthundar, så de blir ofta bra spårhundar, men de är inte lika aktiva och krävande som exempelvis beagle. Jag vet många taxar som går viltspårprov och även går eftersök på skadat vilt, de spårar framförallt rådjur och hjort men det beror ju på vad du tränar den till. Dvärgtaxar blir inte så stora.

Anders 50
2014-04-30 18:51
#24

Beageln är inte mer krävande än någon annan ras! Var har ni fått det ifrån? Däremot är taxar kända för sin tjurighet.

Och siktar man på att bli antagen som eftersöksekipage i NVR så måste man ha tillgång till både en spårhund och en lös/ställande hund numera.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Hundjägarn94
2014-05-01 11:19
#25

#24 Nej, den är inte nödvändigtvis det. Men det är en ras med mycket energi (säger inte att det gäller alla individer) och den ställer ganska höga krav på sin ägare, man måste arbeta mycket med hunden för att få den disciplin man vill ha på hunden. Men om man verkligen vill ha en beagle ska man naturligtvis köpa en valp, men då ska man vara beredd på att det är en aktiv bruksras som verkligen behöver arbeta (helst jaga, men det finns ju många beagle som tränar bruksgrenarna också).

Det gäller naturligtvis alla jakthundsraser att de är brukshundar och att de skall ha en arbetsuppgift. De flesta har också mycket energi och kräver mycket arbete från ägarens sida under valptiden.

Det är riktigt att man måste ha både spårhund och en ställande hund, det kan mycket väl vara samma hund. Som du tidigare sagt kan man dock träna hunden till vad man vill, man kan därför träna hunden att ställa vilt om man nu bara ska ha den som eftersökshund. Jag känner många drever och stövare som kan ställa vilt, både skadat och oskadat, så med rätt träning är det inte ett oöverstigligt problem oavsett vilken ras man har. Jag själv har bara ett spårprov kvar innan jag och min hund blir godkända till NVR, men han är ju en ställande hund.

Anders 50
2014-05-01 19:47
#26

#25 Nu blir du ju inte automatiskt godkänd som eftersöksjägare bara för att din hund klarat ett spårprov.

Har du klart för dig vad som gäller för att bli antagen som ett eftersöksekipage eller att ingå i en eftersökspatrull?

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Hundjägarn94
2014-05-01 20:20
#27

#26 Nej, men jag har skickat in alla papper som krävs och fått intygat av jaktledare att jag är lämplig. Har fått svar från sammankallande att jag skall skicka in intyg om pris på viltspårprov ÖKL för att komma med. Med andra ord är jag redan godkänd, men det krävs att min hund tar pris på spårprov.

Annons:
Anders 50
2014-05-01 20:31
#28

#27 Har du gått utbildningen också?  Och blivit godkänd av rikspolisstyrelsen?

Grattis!   Hoppas i så fall det finns nåt område ledigt, för rikspolisstyrelsen delar inte ut utrustning hur som helst.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Hundjägarn94
2014-05-01 20:33
#29

#28 Ja, jag blev färdig för några veckor sedan. Har fått mitt godkännande men väntar på att hunden ska bli godkänd, det krävs dock att han går till pris på viltspårprov ÖKL eller får GK på eftersöksprov. Det finns ett område ledigt faktiskt.

Taxelina1
2014-05-02 10:53
#30

Två i min familj är registrerade eftersöks jägare och det var en del formulär att fylla i. Fick även visa vad hundarna går för även om man fyllt i alla papper. Och det är en hel del innan man kommer ut på eftersöket. Här är kravet att man ska gå flera skarpa eftersök innan man godkänns. Utrustning har dom fått och det är strikta regler hur dom ska användas för annars gäller inte försäkringar. Man riskerar även livet på starkt trafikerade vägar. Folk bromsar inte in även om dom ser att man gör ett eftersök med dekaler på bilen, röda saftblandare på taket, västar, reflexer på benen och så vidare. Det enda som får folk att sakta ner lite är den lilla trekantiga tygtältet där det står viltolycka på. Dom tror nämligen att det är polisen som ställt upp den. Men alla har inte tillgång till den.

Hmmm, dvärgtax är väl inte så lämplig. Hur ska den ta sej fram i skogen bland ris och annat? Har fött upp många normalstora taxar. Dagens taxar som går viltspår och även är viltspårs champions klarar inte ett skarpt eftersök. Dom är avlade exteriört och är så lågt ställda att bröst korgen ofta har kontakt med marken. Vi föder upp den gamla hederliga jakttaxen som är lite högre men heller inte fullt så snygg som utställningstaxen. Att viltspårs taxarna körs fram på viltspår är för att dom måste ha en jaktmerit som mot prestation till utställningarna för att bli utställningschampion. Och taxar är inte ställande. Vissa kanske men dom är ju avlade på drev.

Hälsning från en stor djurvänCool

Hundjägarn94
2014-05-02 12:57
#31

#30 Precis, det är jättemycket pappersarbete. Jag har varit med vid skarpa eftersök tillsammans med min jaktledare som också är med i NVR. Det har gått väldigt bra.

Det stämmer att de flesta taxarna är avlade exteriört. En av mina kamrater i jaktlaget har dock haft dvärgtax (korthår) till grythund och eftersökshund, men det kan ju vara så att just den kullen var avlad på lite mindre jakttaxar. Man vet ju aldrig. Numera har han normalstor korthårstax. Dessa taxar har alla kunnat ställa skadat vilt. Visst är de avlade för drev, men kanske gryttaxarna har bättre ställande egenskaper? Annars beror det ju mycket på individen och hur den tränas. 

Många drivande hundar kan ju också ställa vilt om de hamnar i en situation där det krävs. Exempelvis kan alla drever och stövare jag känner ställa vilt åtminstone hjälpligt i vissa situationer, det går ju sedan att träna hunden till att det är det som den ska göra.

Taxelina1
2014-05-04 19:43
#32

Att bli en eftersöks jägare betyder även att man har ständig jour. Med andra ord inte inte droppe starkt inanför västen eftersom man aldrig vet när det är dags att rycka ut. Grytjakt är inget vi ägnar oss åt för vi gillar inte jaktformen och det känns inte riktigt etiskt för djuret som är jagat i grytet.

Hälsning från en stor djurvänCool

Hundjägarn94
2014-05-04 20:20
#33

Jag är medveten om det. Är helnykterist själv så det är inga som helst problem.

Grytjakt är inte heller någonting som jag personligen ägnar mig åt, men några kamrater i mitt jaktlag ägnar sig åt det. Jag tycker inte att det är en helt etisk jaktform och inte heller någonting som jag skulle träna en hund till, därför ägnar jag mig inte åt det men det finns många som tycker annorlunda och ägnar sig åt grytjakt, det anser jag dock är upp till dem att ta ställning till.

Upp till toppen
Annons: