Jakt

Eftersök

2013-11-05 13:25 #0 av: felzena

Ibland händer det att ett vilt blir skadeskjutet. Vad är det som händer efteråt? I den här artikeln ska jag djupdyka i ämnet eftersök.

Tyvärr händer det att vilt blir skadat vid tillexempel jakt eller trafikolyckor. Då tar vi vid eftersök för att kunna leta upp viltet och avliva det. De bästa skulle vara att undvika olyckorna genom att man enbart skjuter när man är riktigt säker på att träffa. Vid trafikolyckor behövs infrastrukturplanering, viltförvaltning samt trafikanters kunskap och attityd arbeta på för att minska viltolyckorna.

 

 

 

 

 Vad har du för ansvar som jägare?
''Om vilt har skadats vid jakt, ska jägaren snarast vidta de åtgärder som behövs för att viltet ska kunna uppspåras och avlivas'' Skadar du ett vilt under jakten är du ansvarig, i de fall där de finns jaktledare är den ansvarig för att eftersök genomförs.

''Vid jakt efter björn, varg, järv, lo, älg, hjort, rådjur, mufflonfår eller vildsvin ska en hund som är särskilt tränad i att spåra upp skadat vilt kunna finnas på skottplatsen inom högst två timmar från påskjutningen.''

''Vid jakt efter ringduva, gäss eller änder ska en hund som kan apportera eller markera nedskjuten fågel medföras. Vid jakt efter övrig fågel ska en hund som kan apportera eller markera nedskjuten fågel medföras under tiden mellan solens nedgång och en timme före solens uppgång. Skyldigheten att medföra hund gäller inte om jakten sker på snötäckt mark eller från båt i öppet vatten eller vid havskust med hjälp av vettar.''

Åtgärder/Omdöme

Vid eftersök får jägaren vidta ''åtgärder som behövs'' för att kunna spåra upp viltet och sedan avliva det. Det menas att bil, vapen, belysning som egentligen är otillåtna på jakt får användas vid eftersök om det finns behov. Du ska kunna bevisa i efterhand att det fanns behov av medlen. Men det viktigaste är att undvika olyckor så långt det går.

 

 

 

 

 

 

Viltolycka

 När du kör på något vilt måste du följa jaktförordningen som lyder såhär: i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.

När du kolliderar med ett vilt ska du varna andra trafikanter genom att sätta ut en varningstriangel. Markera även platsen med tillexempel en plastpåse, markeringsremsa etc. så jägaren kan hitta åt platsen för att börja ett eftersök. Ring även till 112 och anmäl olyckan. Vid kollison av björn, lodjur, varg och vildsvin ska markeringsremsan finnas 100 meter ifrån olycksplatsen. Du skall inte försöka göra ett eftersök själv eller avliva djuret om du inte bär på kunskapen. Om du kört över en hund ska veterinären bedöma om en avlivning behövs.

Skadeskjutning

Ibland händer det som verkligen inte får hända, att en jägare skadeskjuter vilt. Även om skadeskjutningen följs av ett bra eftersök har ändå viltet utsatts för onödigt lidande vilket inte går ihop med ansvaret för viltvården. Sedan finns det även de som är motståndare när det gäller jakt och varje skadeskjutning kan tvinga politikerna att agera och de kan få förödande konsekvenser. Jägarförbundet driver idag projekt säkrare jakt där de vill att ''dåliga skott'' ska minimeras, helst elimineras.

Eftersökshund

Är du intresserad av att gå eftersökskurs med din hund? Det finns utbildningar som hålls över hela landet för den som är intresserad. Gå in på jägarförbundens hemsida för mer information.

 

 

 

 

 

 

 

Källa: http://jagareforbundet.se/jakten/eftersok/
http://www.viltolycka.se/service/sa-har-gor-du-om-du-kolliderar-med-vilt/

 

 

Värd på jakthundar Medarbetare på hundar
~Ju mer man ser av människorna, desto mer uppskattar man sin hund~

Anmäl
2013-11-07 12:27 #1 av: Anna4077

Vilken fin artikel

Anmäl
2013-11-08 10:08 #2 av: Emelie

Superbra artikel! 

Sajtvärd för Bullhundar, medarbetare på Borderline & Djurtransport.

Står i stargroparna för en förhoppningsvis framgångsrik avel av tan-tecknade möss!

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.