Övrigt

När ska börja inlärning

2014-05-07 02:37 #0 av: m2studio

Hej, Kommer att köpa en Jack Russel valp på 10 vekor och hämtar den på torsdag.

När ska ha börja lära sig spåra exempelvis , eller tar hon till skjutbana för att höra skottlossningar och mm inom jakt?

Vilka djur luktspray är bäst för lära spåra?

Vilken godis har bästa effekten för undervisningar?

Tack på förhand

Anmäl
2014-05-07 18:41 #1 av: Vizzla

Med valpar börjar man allt med att leka in t ex spår. Fösta månaderna ska du nog mest fokusera på att få vardagslydnaden att funka - förstå sitt namn, förstå nej, sitt och stanna kvar m.m. Börja sen med ensamhetsträning och inkallning.

Låt hunden få gnaga och leka med t ex en rådjursskank. Det kan dom börja med tidigt. Har aldrig använt nå doftspray?! Använd istället riktiga klövar som djuret får vänja sig vid. Dra runt lite på gräsmattan osv. Lek in momenten.

Vilket godis som funkar är från hund till hund. En del hundar tar inte godis å då är en rolig leksak bäst. Du måste lära känna din valp först.

Anmäl
2014-05-07 21:00 #2 av: Anders 50

#0 Har du tillgång till jaktmarker eller andra marker där du har lov att träna hunden?

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2014-05-08 18:49 #3 av: michanna

som dom ovan.. lek  fram spårningen.. dra en klöv en liten bit på gräsmattan och göm den  bakom något enkelt.. 

doftspray använder vi inte... har aldrig behövts. 

Gå en viltspårkurs och lär dig mer och hur du funkar med din hund.

 TA INTE med valpen till en skjutbana . på skjutbanan smälls det mycket i jämfört med  jakten som skjuts några gånger enbart..

Vi tog med våra när dom var runt halvåret men då fick dom ligga kvar i bilen under skjutningen.. sedan när dom skjutit färdigt komma ut och rastas . ( under skjutningen satt vi bredvid bilen och tittade på hur dom betedde sig.  )

Nu så blir våran jack russell helt till sig om det skjuts i närheten ( av gevär inte annat då vi bor så det hör skottlossning från militären dagligen. ) då sätter han igång och vill spåra upp viltet.. HAn är runt året nu..

Lycka Till !

Anmäl
2014-05-09 14:58 #4 av: m2studio

Tusen tack för alla tips och råd.

Anmäl
2014-05-11 16:10 #5 av: KarelarEmma

Min hund följer med till skjutbanan där jag jobbar och vi skottränar många hundar till bekanta. Det går bra att ta med hunden till en skjutbana om det är några få som ska skjuta och helst inte med för grova vapen i början. Det är bäst att åka själv med en kompis till skjutbanan, låta kompisen skjuta lite .22 LR eller liknande medan du och hunden befinner er på lite avstånd, lek med hunden och belöna den om den inte blir rädd för skotten. Gå successivt närmare och vänj hunden långsamt. Det kan ta flera tillfällen innan ni kan stå riktigt nära, så ha ingen brådska. Därefter kan ni träna med grövre vapen, men då går du på avstånd igen och börjar om att ta hunden närmare och närmare.

Hagelvapen med skeet-laddningar är det ni bör börja med efter .22 LR, ladda därefter successivt hagelvapnet med grövre laddningar. Älgstudsare är det sista du vänjer hunden vid eftersom den smäller högst och kraftigast.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.