Övrigt

Jakthund eller fågelhund?

2015-07-19 14:17 #0 av: zakkris

Tänkte jag skulle skaffa mig en hund att spåra med. En hund ja kan utbilda till viltsök, självklart ska ja ta jägarexamen då. Nu är de så att denne hund kommer ju främst vara min och familjens andre sällskapshund samtidigt som den ska jobba med mig. Ska jag då kolla jakthundar eller ska ja hellre satsa på fågelhund?

Anmäl
2015-07-20 13:56 #1 av: Vizzla

Ska du ha en hund att spåra skadat vilt i eftersök (oftast klövdjur) så bör du satsa på en hund som använder doftspår. fågelhundar använder väl mycket synen och "spårar" inte på samma sätt då de används mer för apportering. 

Anmäl
2015-07-20 22:10 #2 av: zakkris

Vet att springer spaniel, cocker och am.cocker kan vara väldigt duktiga i viltspår, och där ställs ju samma krav som i verkligheten, men vill ju ha en hund som funkar bra som sällskapshund i övrigt, därför jag är osäker på jakthund

Anmäl
2015-07-22 00:29 #3 av: Wellcraft

Vissa raser av fågelhund är säkra kort.
En riktig jaktlabbe är nog det säkraste kortet, fytusan vad de spårar bra. Annars fungerar welsh spring.spaniel & den engelska spring. spanieln också.

Häst, Vardag & Hund
nouw.com/WallHund

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.