Avel och genetik

Hur har jakthundsraserna utvecklats?

2015-07-30 09:23 #0 av: Vizzla

Ni som har varit med länge, hur uppfattar ni att jakthundsraserna har utvecklats?

Positivt?

Negativt?

Tänker t ex på basset, som en gång var en jagande hund men som idag ser ut att knappt kunna röra sig (detta är ett extremt exempel). 

Har lajkorna blivit för skarpa?

Har gråhundarna blivit för självständiga?

Ja vad tycker ni?

Anmäl
2015-07-30 09:27 #1 av: tlover

Nu kan jag inte så mycket om hundar men jag vet att många fler raser än vad man tänker är jakthundar (och bör stimuleras därefter).

Tex vem tänker då dom ser en pudel med rosetter och hela köret att pudel är/var en jakthund för sjöfågel (eller räknas dom som apporthund eller vad det heter? dom var då iallafall inte knähundar)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-07-31 08:12 #2 av: Vizzla

Det är helt sant. Finns många jagande raser som fortfarande har kvar dom instinkterna. 

Undrar hur väl valpköparna informeras om detta, och hur väl pålästa dom är om rasen?

Allt för många som skaffar tax har dom som sällskapshundar, vilket dom inte riktigt är nöjda med. Lätt att dom blir överviktiga, svårhanterliga och skälliga. Jag är med i rasklubben och försöker få folk att aktivera sina taxar mer, på vilket sätt som helst, bara d är mer en promenad runt kvarteret. 

Anmäl
2015-08-12 18:18 #3 av: Taxelina1

Om man tittar på exempelvis Basset hound så har den blivit tyngre, lägre och otympligare. Den klarar knappt av att gå i skogen längre.

Taxen har blivit i två varianter om vi utgår ifrån normaltaxen.

Det har blivit en utställnings variant och en jaktvariant.

Anmäl
2015-08-24 10:28 #4 av: wesdi

Jag har en storpudel och en jaktcocker.

Storpudeln var en gång i tiden en vattenapportör... men det var länge sedan och i Sverige är det nog ingen som medvetet avlar på de egenskaperna. Finns några utomlands som bedriver medveten avel på just de jaktliga egenskaperna.
Men visst, i vissa storpudlar finns någon form av jakt(instinkt) kvar.. i olika omfattning.
Det finns några pudlar i olika storlekar som används i jakt på ett eller annat sätt men det är annars rätt sällsynt.
Vilstpår brukar pudel gå bra i (vilket många andra hundar gör så klart).

Tyvärr är det många pudlar som mer eller mindre skyr vatten. Vilket kanske till stor del beror på ägarna, att de satsar på utställning först och inte vill hantera utställningspälsen hur som helst. En utställningspäls schampobadas ofta och förlorar ju det naturliga fettet i hud/päls.

Jag har alltid låtit mina storpudlar tidigt få bekanta sig med vatten, vattenapportera kallvilt och dummy.
Även gått viltspår med dem.

Anmäl
2015-09-09 18:44 #5 av: Vizzla

Ja tror inte många vet om att Pudeln är en jaktras i grunden. Tycker även att fler och fler skaffar tax, som inte ska jaga, utan att ha en tanke på att de har starka jaktinstinkter.

Anmäl
2015-09-12 09:48 #6 av: Taxelina1

Jakttaxen försvinner mer och mer och utställningstaxen vinner framfart. Det ser man på utställningar och i taxtidningen.  Det blir mer och mer ovanligt att se en jaktchampion. Det är bara utställng/viltspårschampions. Och sällan fungerar dom inte på riktigt skarpa eftersök eftersom dom bara går lagda spår. Hörde till och med att några ville ha bort skottet på öppenklass proven.

Tragiskt då taxen är en otroligt mångsidig och klok liten jakthund. Tyvärr är det i många fall också så att flera inte vågar släppa sina taxar på grund av rovdjuren och då jaktprovsmeriterar man hunden på viltspår i stället. då går den ju i lång lina.

Anmäl